Project omschrijving

“Niet alle kinderen zijn even betrokken bij mijn lessen.” “Waarom lukt het me niet om dat groepje jongens bij de les te betrekken?” “Ik heb het gevoel heel hard te werken om een goede les te geven, maar ik wil zo graag dat die kinderen ook uit zichzelf hard gaan werken. Ze doen het tenslotte voor zichzelf.”

Een paar uitspraken die we regelmatig voorbij horen komen als het gaat om de betrokkenheid van leerlingen, of het gebrek daaraan. Het gevoel dat je voor sommige leerlingen je complete arsenaal aan technieken tevoorschijn moet toveren om hun aandacht te krijgen, kan gevoelens van frustratie naar boven brengen.

Hoe?

Hoe zorg je er nou voor dat de leerlingen meer betrokken zijn bij wat je hen wilt leren? Hoe krijg je het voor elkaar dat je leerlingen niet het werk maken omdat jij zegt dat ze dat moeten maken, maar dat ze dit uit zichzelf willen maken omdat ze leergierig zijn, weten waarom ze dit werk moeten kunnen maken?

Elke groep is anders, dus een kant en klare aanpak is er niet. Wel kan ik als schoolcoach betrokkenheid met jou of met jullie meekijken naar wat jouw groep nodig heeft. We bespreken de diverse werkvormen en technieken die bewezen effectief zijn voor het verhogen van de betrokkenheid van jouw leerlingen. Stapje voor stapje helpt ik je op weg om je die technieken en werkvormen eigen te maken, zodat je zekerder wordt in het werken met technieken die je nu misschien niet of niet vaak inzet.

We bekijken de les vanuit het oogpunt van de leerling. Vanuit dit oogpunt bereid je je les ook voor. Dat is een andere invalshoek dan veel leerkrachten gebruiken, maar door door de ogen van jouw leerlingen te kijken, zie je jouw les anders dan wanneer je als leerkracht naar de les kijkt.

Willemijn

Willemijn Sterke is gecertificeerd schoolcoach betrokkenheid en gebruikt bij het coachen de onderzoeken van Robert Marzano en John Hattie. Coaching kan op groepsniveau plaatsvinden, maar ook op schoolniveau. Een combinatie met beeldcoaching kan gemaakt worden en kan een goede aanvulling zijn om meer inzicht te krijgen in je lesgeven. Neem contact op voor de mogelijkheden.